Povijest i reference

Društvo KONČAR – ELEKTRIČNA VOZILA d.d. osnovano je 1970. godine pod imenom RADE KONČAR – ELEKTRIČNE LOKOMOTIVE.

1987. godine Društvo je preselilo na novu modernu lokaciju u zapadnom dijelu Zagreba, industrijska zona Jankomir, a zbog transformacijom gospodarskog sustava u Hrvatskoj 1990. godine postaje KONČAR – ELEKTRIČNE LOKOMOTIVE.

Zbog proširenja djelatnosti i proizvodnog programa 2005.godine Društvo je promijenilo ime u KONČAR – ELEKTRIČNA VOZILA d.d.

Svoju djelatnost Društvo je zapoćelo proizvodnjom diodnih električnih lokomotiva po licenci švedske firme ASEA, a praktički istovremeno je započeo i vlastiti razvoj u području električnih lokomotiva koji je već 1981. godine rezultirao vlastitim rješenjem suvremene tiristorske lokomotive za sustav napajanja 25 kV, 50 Hz.

Sredinom 90-ih godina prošloga stoljeća razvijeno je jedinstveno rješenje modernizacije diodnih lokomotiva kojima one postaju tiristorske. U to vrijeme započela je i proizvodnja tramvaja.

2002. godine započeo je razvoj, a 2005. godine serijska proizvodnja 100% niskopodnih tramvaja.

2005. godine pokrenut je razvojni projekt niskopodnog elektromotornog vlaka, a tipska ispitivanja prototipnog vlaka uspješno su izvršena tijekom 2009. i 2010. godine.

Do danas je Društvo isporučilo ukupno 352 nove električne lokomotive, a modernizirano je više od 400 lokomotiva, koje voze na prugama Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Bugarske i Turske.

Za grad Zagreb isporučeno je ukupno 158 tramvaja od kojih su 142 komada 100% niskopodni tramvaji.

Krajem 2009 godine isporučen je prvi niskopodni elektromotorni vlak za Željeznice Federacije Bosni i Hercegovine, a 2011. godine dva prototipa niskopodnih elektromotornih vlakova za Hrvatske Željeznice, za regionalni i gradsko-prigradski promet.